Грудне молоко є збалансованим за поживними речовинами і вітамінами продуктом, що забезпечує зростання і розвиток дитини в перші шість місяців життя. Але малюк росте, розвиваються його органи, в тому числі, і травна система.
У певному віці для розвитку функцій травного тракту потрібне введення прикорму.
Ось про вік і поговоримо
Є рекомендації ВООЗ починати ПРІК в шестимісячному віці.
Як показує досвід, для кожної дитини повинні бути свої рекомендації. При цьому педіатр враховує індивідуальні особливості дитини:
- як вона набирає вагу;
- на грудному або штучному вигодовуванні;
- сімейний і персональний алергічний анамнез.
Також враховується, чи вистачає у мами грудного молока.
Дітям на штучному годуванні рекомендується вводити прикорм тижні на дві-три раніше, ніж немовлятам.
Призначаючи прикорм, педіатр враховує не тільки вік, а й особливості загального розвитку дитини:
- відсутність виштовхуючого рефлексу;
- відкриває рот на піднесену ложку;
- не відвертається від пропонованої їжі і не випльовує її;
- дитина сидить з підтримкою (спеціальний стільчик для годування);
- малюк проявляє інтерес до їжі в тарілках дорослих;
- подвоєння ваги з моменту народження;
- після щеплення пройшло більше трьох днів. Під час хвороби починати прикорм не слід.
Порядок введення прикорму
З огляду на той факт, що на першому етапі завдання прикорму «навчити» травний тракт перетравлювати не тільки грудне молоко, але і інші продукти, дуже важливо дотримуватися черговості введення прикорму:
- перший прикорм вводити на початку другого ранкового годування, потім дитину догодувати грудьми;
- обсяг прикорму повинен бути не більше половини чайної ложки, поступово порція збільшується до 150 мл;
- вводиться один продукт і на протязі 5-7 днів відстежується наявність симптомів непереносимості (здуття живота, висипання);
- прикорм повинен бути однорідним, без грудочок і ковтати без труднощів.
Які продукти можна використовувати в якості прикорму
Перший прикорм дають у вигляді овочевого пюре з термічно оброблених овочів - кабачка, цвітної капусти, броколі.
Пюре із зеленого яблука і банана вводиться після того, як дитина звикне до овочевого.
Пюре з картоплі не рекомендується самостійним прикормом через високий вміст крохмалю, тому вводиться у вигляді добавки до вже звичних продуктів.
У деяких випадках педіатри радять починати прикорм з каш.
Спочатку дитину привчають до гречаної, рисової і кукурудзяної каш, а потім до вівсяної.
Якщо є можливість, віддавайте перевагу дитячому харчуванню, виробленому промисловим чином, що гарантує безпеку.
Якщо кашкою замінити останнє годування, дитина буде ситою і довше спати.
Прикорм кисломолочними продуктами рекомендується вводити після 7-8 місячного віку, якщо немає інших рекомендацій за станом здоров'я дитини.
Крім основного прикорму в харчування дитини вводяться додаткові продукти:
- м'ясо,
- масло,
- сир,
- яєчний жовток.
Фруктовий компот вводиться з 6 місяців, починаючи з чайної ложки для підтримки питного режиму.
Вершкове і рослинне масла (5 гр.) вводяться в овочеві пюре і каші.
Фарш з вареного м'яса додається в овочі і безмолочні каші.
М'ясний бульйон вводять в 8-місячному віці, додавши його до овочевого пюре.
Яєчний жовток додають до каш по щіпці 2 - 3 рази на тиждень.
Правильне харчування формує здоров'я дитини.
Тому відповідальність батьків - неухильно дотримуватися рекомендацій педіатра, а при необхідності - звернутися за консультацією.